top of page

Eetbaar.Nu!

Campagne

Maak je eigen tuin of landschap eetbaar, onderhoudsarm, voor meer genot, rust, plezier en positieve impact op je omgeving.

Tomatillo Plant

Maak je tuin eetbaar, of je hele gemeente!

Maak je tuin of landschap eetbaar

Gratis lezing reeks voorjaar 2024 

Met voedselbossen, permacultuur en een portie lef!

Schrijf je hier in voor ALLE lezingen 😊

Eetbaar.Nu!

Commensalist - Eetbaar Nu! - Louis De Jaeger.png

Massale oproep om de tuin eetbaar te maken

De typische Vlaamse tuin heeft vooral gazon en enkele sierplanten, een gemiste kans volgens Commensalist tuinarchitect Louis De Jaeger. Hij roept op om meer eetbare planten te zetten, want wie wil er nu geen ontbijt kunnen plukken uit eigen tuin? Zet eens een limonadestruik of een ajuinsoepboom.

 

De laatste miljoen jaren leefden de mensen nauw samen met de natuur. We kenden iedere eetbare plant en waren ervan afhankelijk voor ons overleven. Vandaag kunnen we gewoon een supermarkt binnenlopen en onze voorgesneden maaltijd in de kar gooien.

Deze luxe heeft zijn voordelen, maar dit zorgt er ook voor dat we vervreemd zijn van de natuur. Dat we intimiteit missen met planten. De beste manier om onze groene vrienden terug wat beter te leren kennen is om ze op te eten.

Wat zijn de bekende eetbare planten

De meeste mensen kennen de appel, peer, pruim en kers. Een voor een bomen waarvan de laagstam versie een twintigtal euro kost. Het kost je een kwartier tijd om die te planten en je kan er de rest van je leven van plukken. Het is de beste tijd- en geldinvestering dat je vandaag de dag kan doen. Betaal je iets meer voor een hoogstam formaat, weet je dat ook nog je kleinkinderen zullen kunnen genieten van deze heerlijke vruchten.

 

De helft van je tuin is al eetbaar 

Wat veel mensen niet weten is dat de helft van wat er in je tuin groeit eigenlijk al eetbaar is. Paardenbloemen zijn lekker in slaatjes en een ideale hangover plant, het is zeer goed voor je lever. Ook mag je de madeliefjes opeten. Van de limonadestruik of sering mag je gewoon de bloemen afknippen en in spuitwater doen, na 10 minuten heb je een heerlijke gezonde limonade.

 

Hetzelfde kan je overigens doen met vlierbloesems. Hostas zijn niet meer ‘in’ als sierplant, eet ze dus gewoon op. Je plukt best de jonge blaadjes, hoe ouder, hoe minder lekker. Van brandnetel maak je gewoon soep. Maak je je kwaad op zevenblad, maak er dan gewoon pesto van.

 

Superfoods in eigen tuin

Echte superfoods binnen de eetbare planten zijn eetbare boomblaadjes. Tja, onze voorvaderen, die apen, doen niets anders dan blaadjes eten, waarom zijn wij er ooit mee gestopt? De twee grote toppers zijn de witte moerbei en de ajuinsoepboom. Beiden staan in de top tien van alle geteelde groenten wereldwijd, voor industriële voedingstekorten. 

 

Ze hebben een extreem hoog gehalte aan ijzer, zink en vitamine A. Je kan moerbeiblaadjes gebruiken als spinazie. Van de blaadjes, en zelfs de takken, van de ajuinsoepboom, kan je ajuinsoep maken. Ook de blaadjes van de eik, beuk, linde, passievrucht en goji zijn lekker en eetbaar. Belangrijk is om ze jong te plukken.

 

Een andere superfood die perfect bij ons groeit is de duindoorn, die naast de Belgische plant met de hoogste bron van vitamine C, ook nog eens stikstof uit de lucht haalt en gratis cadeau geeft aan zijn buurplanten. Rozen zijn eetbaar, alsook hun rozenbottels, die ook zeer hoog zijn in vitamine C.

 

Eetbare planten die je nog niet kent

Heb je de augurkenstruik al eens uitgeprobeerd of de pawpaw? De olijfwilg, de driebladige citroen of de kiwi? We hebben een ongelofelijk  grote variatie aan niet alleen lekkere planten, maar planten die eveneens zeer sierlijk zijn. Dus waarom niet je siertuin eetbaar maken?

 

Het allerbelangrijkste aan het creëren van je eigen eetbare tuin is dat je ervoor zorgt dat je het hele jaar door kan oogsten. Plant bijvoorbeeld appelsoorten die zowel vroeg als laat in het jaar rijp worden. Vroege frambozen en herfstframbozen.

 

Plant een kalender pluktuin

Vroege bessen zoals de honingbes en late noten zoals de okkernoot. Je moet je tuin zien als een kalender waarin je in iedere maand kan oogsten. ’s Winters is dit moeilijker, kies daarom appel en perensoorten die je een winter lang kan bewaren. Of leer confituur maken.

 

Een eetbare tuin creëren brengt heel wat twijfel teweeg, maar onthoud dat het beter is om iets te doen dan niets te doen. Ga dus vliegensvlug naar je dichtstbijzijnde lokale plantenkweker en doe eens wat nuttige binge shopping, koop alle bovenstaande planten en vergeet ook de heerlijke kruiden niet zoals rozemarijn, venkel, tijm, colakruid, lavendel en nog veel meer.

 

Volg de gratis lezing reeks van Commensalist om meer te weten te komen

bottom of page