top of page

Voedselbos

Een voedselbos is een door de mens ontworpen ecosysteem waarbij lekker eten, beleving en natuur centraal staat

Waarom een voedselbos?

Het meeste voedsel dat wij eten is afkomstig van eenjarige productie. Dit wil zeggen dat er ieder jaar opnieuw een zaadje moet gezaaid worden, de grond moet verstoord worden en het plantje doodgaat.

Voedselbossen zetten de huidige manier van voedselproductie op z’n kop. Je plant slechts éénmaal een voedselboom of -struik en je kan de komende decennia oogsten. De bodem hoef je op die manier niet te verstoren, zo kan het bodemleven ongestoord zijn gang gaan.

Voedselbossen in jouw context

Voedselbossen kunnen toegepast worden in zeer brede omstandigheden. In een tuin kan je een voedselbos(rand) installeren, je hebt therapeutische voedselbossen. Ze zijn enorm welkom in bedrijfstuinen en op de speelplaats.

Voedselbossen kunnen ook een belangrijke rol spelen in de landbouw. Het is een uitdaging maar mogelijk om een bloeiend landbedrijf uit te bouwen waar voedselbosproductie centraal staat.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een door een mens ontworpen ecosystem geïnspireerd op een gewoon bos(rand)- of savannesysteem. We gebruiken grotere plantafstanden tussen de bomen zodat er genoeg zonlicht binnen kan.

Het voedselbos is opgebouwd uit verschillende lagen en bestaat voornamelijk uit een polycultuur (verschillende soorten door elkaar).

Het hoofdaandeel van planten bestaat uit meerjarigen en houtachtigen, zo heb je zo weinig mogelijk onderhoud en zoveel mogelijk productie.

Voedselproductie speelt een zeer belangrijke rol en het is uiteraard ook de bedoeling dat de biodiversiteit versterkt wordt.

Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -
FOODFOREST_125.jpeg

Voedselbos verdienmodellen

Voedselbossen zijn de heilige drievuldigheid: landbouw, natuur en beleving komen hier samen. Het is net de smeltkroes van deze verschillende aspecten die deze landbouwvorm zo rijk maakt.

De wereld willen helpen zit sterk in onze genen, we zoeken dan ook naar een manier om dit op een duurzame manier te kunnen blijven doen. People, planet, profit kan je doortrekken naar voedselbossen. De permaculture ethics stellen dit als: people care, earth care en fair share.

Een duurzaam businessmodel ontwikkelen om een succesvol voedselbos aan te planten, te onderhouden en te runnen is perfect mogelijk. De kunst om dit goed te doen ligt bij het zorgvuldig balanceren tussen de capabiltieiten van het team, inschatten van het doelpubliek, efficiëntie en ecologie.

“Een voedselbos is misschien wel dé ultieme landbouwvorm”

Wat kan een voedselbos bieden?

Voedselproductie

Fruit, noten, groenten die kunnen verwerkt, gegeten en verkocht worden.

Ontspanning

Niets is zo heerlijk om hand in hand door een eetbaar paradijs te wandelen.

Therapie

Met je handen kom je in contact  met de natuur, hier wordt je zen en rustig van.

Inkomsten

Velen zijn op zoek naar een manier om de wereld te helpen én hier een boterham mee te verdienen.

Evenementruimte

Lange tafels met heerlijk en lokaal eten tussen de bomen. Een locatie om belangrijke gebeurtenissen te vieren

Community

Mensen voelen zich aangetrokken tot een plek als deze, hier komen gelijkgezinden samen om te connecteren en plezier te maken.

Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -
FOODFOREST_087.jpeg

Vanaf wanneer kan je oogsten in een voedselbos?

Veel mensen zeggen dat dit pas na zeven jaar is. Dat is wanneer je geen goed design hebt. Een goed ontworpen voedselbos stelt je in staat om vanaf jaar één te oogsten.

Over de jaren heen zal je telkens andere planten hebben die vrucht zullen dragen. De eerste jaren zijn dit vooral eenjarige gewassen, struiken en laagstambomen. Na een tijdje komen hier ook de halfstammen en de hoogstambomen bij.

Wat groeit er in een voedselbos.

We starten het seizoen met overheerlijke honingbessen, kersen frambozen, krieken, pruimen. 

Dan hebben we taybes, aalbes, abrikoos, nectarinen, zwarte aalbes, vijgen, blauwessen en appels. De jostabessen, braambessen, peren en moerbeien heb je meestal rond half juli. 

Midden in de zomer, in augustus heb je de kiwibes, duindoorn, Japanse wijnbes, loganbes en de pawpaw of prairiebanaan. Naar het einde van de zomer toe heb je de druif en goji. 

Wanneer de herfst nadert komen we bij de hazelnoten, okkernoten, kastanjes amandels en kweeperen. 

Het seizoen sluiten we af met mispels, kaki’s en kiwi’s. De winter komen we door dankzij de bewaarappelen, bewaarperen en verwerkte producten.

Dit is alleen nog maar de opsomming van de vruchten. Hiernaast zijn er ook nog paddenstoelen, eenjarigen, knol- en bolgewassen, eventueel dierlijke producten en zeer veel eetbare bladeren.

FOODFOREST_107.jpg

Wat zijn de verschillende lagen in een voedselbos?

Voedselbos lagen.png

Een topvoedselbos bestaat uit dertien lagen 

1. hoogstam

2. halfstam

3. grote struiken

4. laagstam

5. kleinfruit

6. vaste planten

7. eenjarigen

8. bodembedekkers

9. knol- en bolgewassen

10. paddenstoelen

11. klimplanten

12. dieren

13. waterflora en fauna

bottom of page