top of page

Ecologische tuin

Wat vind jij belangrijk?

Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -

Je tuin is de beste investering

Ben je net de trotse eigenaar geworden van je eigen huis? Of ben je van plan er één te bouwen? Een huis kopen is op zich al een grote investering waardoor velen nog een tijdje wachten vooraleer hun tuin te laten ontwerpen.

​

Nu investeren in je tuin is voordeliger dan 10 jaar wachten
Wij zullen bewijzen dat het uiteindelijk voordeliger is om er geen gras over te laten groeien! Waarom nog tientallen jaar wachten voor een kost te doen als je er de komende tien jaar al van kan genieten? Velen vergeten dat hun thuis en dan vooral de tuin je hoogsteigen paradijsje op aarde is. Het is een plek waar je na een vermoeiende werkdag helemaal tot rust kan komen, kan genieten van een mooi ontwerp, van de vogels die fluiten. Waar je kinderen een appel kunnen plukken en waar je ’s zomers de gezelligste barbecues met vrienden en familie kan houden.

​

Slim handelen
Een investering in een tuinontwerp is de meest wijze beslissing die je kunt nemen. De hoogste kost aan een nieuwe tuin is het aanleggen zelf, dus waarom niet een weekend je vrienden en familie uitnodigen en zelf de handen uit de mouwen te steken? Er is immers niets die zoveel voldoening geeft als het planten van een klein fruitboompje die je tot op je oude dag zal verwennen met lekker fruit, zonder dat je er iets voor hoeft te doen, behalve plukken.

​

Je tuin aanleggen in etappes
Tegenwoordig kiezen meer en meer jonge mensen ervoor om hun tuin te laten ontwerpen, al dan niet tijdens de (ver)bouw van hun huis, om dan geleidelijk aan het ontwerp over de jaren heen uit te voeren. Dat is een enorm boeiende ervaring, zo groeit de tuin letterlijk ieder jaar groter.

Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -

Prestige tuin 

Wil je je tuin écht naar een hoger niveau tillen? Groot gelijk! Want, wie zegt dat chique en natuurvriendelijk niet kunnen samengaan? Een goed uitgedachte tuin is een verlengde van je persoonlijkheid.

 

Een tuinontwerp binnen deze categorie gaat een stapje verder in het uitwerken van het ideale beplantingsplan. De sky is the limit.

Een tuin vol kleurenspektakel
Er wordt nauwkeurig gekeken naar welke kleurschakering en kleurcombinaties je wil, wanneer je wil dat wat in bloei staat en natuurlijk naar alle top-end duurzaam verantwoorde accessoires die je wil: van hottubs tot prieeltjes, romantische verborgen terrasjes tot een petanqueveld, een zen-garden tot een zwemvijver. Wat je ook wil, wij kunnen het design van je dromen leveren tot in de puntjes, zolang je geen perfectionistisch golfterrein-tuintje wil.

​

Een investering in een tuin die generaties dient
Ieder ontwerp krijgt de stempel van ‘duurzaam en ecologisch’,
wat simpel wil zeggen dat er gestreefd wordt naar onderhoudsvrij en dat er met respect voor de natuur ontworpen wordt zodat je achterkleinkinderen er over honderd jaar nog steeds van zullen kunnen genieten.

Onderhoudsarme tuin 

Gericht naar mensen die een mooie tuin willen zonder onderhoud
Wàt? Een onderhoudsarme tuin? Dat bestaat toch helemaal niet? Toch wel! Tijdens marktonderzoek voor Commensalist bleek de nummer één tuinwens: een onderhoudsvrije tuin. Vele mensen willen geen (grote) tuin omdat ze er teveel in zouden moeten werken. Dat is een zeer hardnekkige mythe.


Een tuin waar genieten op de eerste plaats komt
Het is namelijk mogelijk om een tuin te ontwerpen die volledig gericht is op onderhoudsgemak. Sowieso onderscheid Commensalist zich door zich te concentreren op ‘ecologisch en duurzaam’, wat wil zeggen dat er zo weinig mogelijk menselijke ingrepen zoals bewateren, bemesten en onderhouden nodig is. Een goed doordacht plan zorgt er voor dat je vooral kan genieten van je tuin, dat de tuin werkt voor zijn eigenaar en niet omgekeerd. We hebben al werk genoeg.

​

Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -

Bye Bye Grass tuin

Wist je dat je in plaats van twintig maal per jaar het gras maaien, je delen van je gazon kan vervangen in een bloemenweide, of iets anders? Dit hoef je maar twee maal per jaar te maaien, letterlijk tien maal minder werk dus. Een symfonisch kleurenspektakel dat tevens enorm bijvriendelijk is.

 

Zen state of mind
De manier hoe we een onderhoudsvrije tuin ontwerpen brengt een heel andere filosofie met zich mee. Een manier van denken waardoor we minder kritisch door het leven gaan, een ‘spontaan’ bloemetje niet meteen willen dood-sprayen maar in plaats daarvan de schoonheid ervan te beschouwen.

​

Een tuinman of -vrouw is voordeliger dan gedacht
Uiteraard kan het nodig zijn om hier en daar een kleine ingreep te doen, maar dat wordt beperkt tot een minimum. Indien je niet helemaal overtuigd zou zijn,  is om een tuinman of -vrouw twee maal per jaar te laten komen om je tuin terug in pico bello vorm te brengen minder duur dan dat je zou denken.

Hondvriendelijke tuin 

Een hond is een mens’ beste vriend. Een hond doet er alles aan om zijn baasje zo goed mogelijk te dienen, het is een eer om een trotse viervoeter aan je zijde te hebben. Vele baasjes willen er dan ook alles aan doen zodat hun hond het naar believen heeft.

​

Je zou kunnen zeggen dat een grote tuin op nummer 1 staat voor een hond, maar dat is niet waar. Een hond is beter af op een appartement als z’n baasje er iedere dag enkele keren mee gaat wandelen, er mee speelt en hem aandacht geeft, dan moest hij aan z’n lot overgelaten worden in een grote, ideale tuin.

​

Een goede omheining is goud waard
Uiteraard is het beter om een tuin te combineren met de nodige aandacht! Een van de belangrijkste dingen in een tuin is een goede omheining! Honden doen niets lievers dan er op hun eentje op uit trekken om op avontuur te gaan, en dan soms de weg niet meer terug te vinden… 

Velen denken: een hond in huis is bye bye tuin, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een wel doordacht ontwerp kan een mooi design combineren met alle comfort voor de hond.

​

malinois-662776-768x509.webp

Welk persoonlijkheid heeft je hond?
Wanneer we een hond-vriendelijke tuin ontwerpen is het van belang om ons als ontwerper in te leven in welke soort hond je hebt, met welke persoonlijkheid. Zo zal een chihuahua andere manieren hebben dan een labrador. Eén van de belangrijkste dingen: hoe gelukkiger de hond is met het ontwerp, hoe beter dat hij de mooie bloemperkjes bijvoorbeeld zal respecteren.

​

Honden moeten kunnen lopen!
Het is belangrijk om het ontwerp te centeren rond een loopruimte, honden hebben beweging nodig.  In plaats van honden te corrigeren in hun looptraject is het beter om z’n bestaande gecreëerde paden te behouden. Looppaden worden het best comfortabel gemaakt met mulch of gehakseld hout.

​

Bescherm je planten
Je doet er goed aan om rond gevoelige planten grote borders te maken en planten dicht op elkaar te zetten, zodat je hond zich niet aangetrokken voelt tot je lievelingsbloemen! Het kan goed zijn om een kleine stukje loopweg, dat niet groter dan één meter breed hoeft te zijn, te verbergen, honden vinden het immers tof hun eigen geheim plekje te hebben.

​

Non-toxische soorten
Sommige planten zijn giftig voor de hond, bijvoorbeeld Amaryllis, Caladium, Azalea,… Hiermee wordt rekening gehouden bij het ontwerp, al hebben de meeste honden wel een goed instinct en hoef je je meestal geen zorgen te maken.

​​

Zon & Schaduw
Verder liggen honden graag in de zon, we zorgen dus voor een beetje extra ruimte in je zonne-weide. Schaduw is op warme dagen ook welkom. Kortom, we houden rekening met alle mogelijke wensen en benodigdheden voor je hond, zonder uiteraard zijn baasje te vergeten! Het is de bedoeling dat de tuin optimaal is voor iedereen! Zelfs de kat 

Een voedselbosje in je tuin

Een voedselbos is het summum! Hier komt eetbaar paradijs en enorme natuurwaarde samen! Een natuurgebied met weinig onderhoud waar je van kunt smullen.
Eens het voedselbos geplant is hoef je het weinig tot nooit te bewateren of te bemesten.
Het voedselbos geeft je eindeloos eten, het is een cornucopia.

 

Wat is een voedselbos

Een gewoon bos is een verzameling van grote bomen, kleine bomen, struiken, paddenstoelen, klimplanten en nog veel meer. Een bos hoef je nooit te bewateren, moet je niet bemesten en je hoeft zeker nooit met pesticiden spuiten. Een voedselbos gaat de principes van een bos kopiëren maar zal zo goed als alleen maar met eetbare soorten werken.

​

Een voedselbos voor iedere situatie

Een voedselbos of voedselbosrand kan je perfect integreren in iedere tuin. Heb je een groter stuk grond? Lees dan hier meer info.
Klik hier voor meer info over grootschalige voedselbossen.

Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -

Kindvriendelijke tuin

Een kind brengen op de wereld verandert je leven, het is een mirakel, iets onbeschrijfelijk.


Een kind op de wereld brengen biedt ook in het praktische leven tal van uitdagingen. De mooiste momenten van mijn jeugd waren in de tuin. Het is dan ook van uiterst belang om een tuin te creëren die het persoonlijk speelparadijs wordt van je gastjes, een tuin waar herinneringen gemaakt worden.

​

Kids only, but parents too!
Moet dat daarom met een zwemvijver, tennisveld, speeltuin, trampoline,…? Dat mag allemaal natuurlijk, maar doet hoeft helemaal niet. Het is keer op keer bewezen dat kinderen op zijn gelukkigst zijn wanneer ze zelf creatief bezig kunnen zijn. Ze doen niets liever dan kampen bouwen, zich vuil maken, verstoppertje spelen, gewoon ravotten waardoor ze ’s avonds als een blok in slaap vallen.

​

Een kindvriendelijke tuin is een tuinontwerp waarbij een groot deel in het teken staat van je kind, wat uiteraard niet wil zeggen dat de ouders vergeten worden, absoluut niet. Het is een tuin waar er harmonie is tussen een mooi design en een stukje wildernis waar er een klein plakaatje staat: verboden voor volwassenen!

Permacultuur tuin

Permacultuur is een portmanteau van permanente agricultuur, een term uitgevonden door de Australische bioloog: Bill Mollisson, samen met zijn student David Holmgren.

​

Het is een wetenschap voor het ontwerpen van een leefomgeving die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Permacultuur is een reactie op de geïndustrialiseerde landbouw en de afgelikte, met pesticiden bespoten gras-tuinen.

​

Een perpetuum mobile, een cornucopia
Eén van de hoofddoelen van permacultuur is het ontwerpen en installeren van een een planten- en bomen gemeenschap waarbij je na enkele jaren een ecosysteem hebt geïnstalleerd die volledig op zichzelf draait. De utopische droom is dat je alleen maar voedsel hoeft te plukken en genieten van deze natuurlijke pracht. Wetende dat alles wat je doet met volle respect voor de natuur is.

​

Hoe klein en onwetend de mens is, vergeleken met de natuur
Als je kijkt naar een bos, bijvoorbeeld één van de bekende sequoia bossen in California, dan zie je bomen van 95 meter hoog, sommigen hebben een omtrek van 34 meter en er zijn exemplaren die ouder dan 3200 jaar worden geschat. Zet dat naast de ‘moderne’ mens die een fortuin besteedt aan werkuren, meststoffen, water en pesticiden om zijn artificieel gazon, zijn boomgaard, zijn buxussen of zijn maïsvelden te onderhouden, in een onnatuurlijke staat van zijn. Zij we als mens dan helemaal gek geworden?

​

Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -
Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -

De mens overbodig?
Mensen hebben het soms moeilijk met het aanvaarden dat ze op enkele vlakken overbodig zijn, en in dit voorbeeld, minder doordacht zijn dan de natuur. Je kan natuurlijk helemaal kiezen voor de laissez-faire methode, gegarandeerd dat je over een 10-tal jaar een natuurlijke, duurzame wildernis zult krijgen in je tuin. Maar het mooiste aan mens zijn is dat ze in staat is om een evenwicht te vinden tussen menselijke behoeften en respect voor de natuur, et voilà, hier is Permacultuur!

​

This is Permaculture!
Enkele elementen die soms voorkomen in permacultuur design is de Herb Spiral, Keyhole Beds, Raised Beds, Hugelkultur, het integreren van golvende, natuurlijke lijnen en patronen, het gebruiken van mulch, bloemenweides,… Veel mensen die gebeten zijn door de Permacultuur microbe blijven zich verdiepen, volgen cursussen, lezen talloze boeken over de materie en geraken er zelfs een beetje verslaafd aan, het kan een ware lifestyle worden. Kinderen zijn ook dol op verschillende Permacultuur projecten die je samen met hen kan doen.

​

Niettegenstaande kan het ook gewoon fijn zijn een Permaculture Design te hebben in je tuin waarvan je enkel maar hoeft te genieten, zonder er al te veel bij hoeven na te denken.

​

Veel inspiratie bij het ontwerp wordt gehaald bij Masanobu Fukuoka, Sepp Holzer, Geoff Lawton, Toby Hemenway en nog vele anderen.

Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -

Een ecologische zwemvijver voor je tuin

Kunnen zwemmen in je eigen tuin is toch wel het toppunt van luxe, zaligheid en genot?
In eerste instantie denk je aan een zwembad, maar is een zwembad eigenlijk wel de beste keuze?

​

Boze zwembadeigenaar vernielt zwembad
De zwemvijver is eigenlijk ontstaan nadat een zwembadeigenaar het moe was om het water iedere dag te moeten kuisen, de filters te moeten vervangen, alweer chloor moest toevoegen, moest investeren in een zwembadrobot, enzovoort. Hij heeft simpelweg het bovenste deel van het zwembad afgebroken en er een zwemvijver van gemaakt.

​

Wat is een zwemvijver?
Een zwemvijver heeft alle voordelen van een zwembad zonder de nadelen, want als je er even bij stil staat, zijn dat er veel. Een zwembad is eigenlijk een onnatuurlijk systeem dat in stand moet worden gehouden door chlorinatie, filtering en hard labeur. Het is onaangenaam om in te zwemmen omdat het chloor je huid veroudert en je ogen irriteert. In een zwembad moet je de juiste balans tussen chemicaliën vinden zodat er geen bacteriën in kunnen vestigen en om de zoveel tijd moet je het water verversen. Het drinken van zwembadwater kan dodelijk zijn voor je huisdieren als voor dorstige vogeltjes, ook bevordert het de gezondheid niet van je kind, of jezelf. Chloor is immers een carcinogeen.

Een zwemvijver filtert zichzelf
Een zwemvijver doet volledig beroep op de natuur om het water te filteren. Je creëert een ecosysteem dat volledig op zichzelf draait. Een zwemvijver heeft twee delen, één deel is zoals een normaal zwembad, het tweede deel is de filterzone en die bestaat uit lavasteen die door zijn vele gaatjes het water prima zuivert, alsook vijver-planten die het water in propere staat houden.

DJI_0041.JPG
Screenshot 2023-09-14 at 11.58.44.png

Zwemvijvers zijn zo helder als een zwembad
In tegenstelling tot klassieke vijvers hebben ‘swimming ponds’ zeer helder water en kan je zelfs de bodem zien. Sommige zwemvijver experts claimen dat het water zelfs drinkbaar zou zijn, al raden we je dat niet aan. Een fijne afwerking is het installeren van onderwater-lichtjes, er is niets zo romantisch als ’s nachts met je geliefde te zitten naast je verlichte zwemvijver, of er ’s nachts een duik in nemen.

​

Een privé wellness in je tuin
Een zwemvijver kan je het hele jaar door gebruiken, wij hebben de traditie om zelfs een nieuwjaarsduik te doen, en de stoersten onder ons proberen dat elkaar te overtreffen om zoveel mogelijk baantjes te trekken in het vrieskoude water. Al moeten we er wel bij vertellen dat er een lekker warme hottub naast staat waarin we ons vooraf en dan vooral achteraf in opwarmen. Als je echt een wellness van je tuin of huis wil maken dan is de heilige drievuldigheid: 1) een hottub, wat een soort jacuzzi is maar gemaakt is uit hout, zonder de bubbels. 2) een sauna en 3) een zwemvijver.

​

Wildlife in je zwemvijver
Wanneer je voor een zwemvijver opteert krijg je er gratis een natuurshow bij. Prachtige libellen en vlinders fladderen voorbij, vogeltjes baden zich, kikkers zitten soms in het niet-zwemgedeelte, je haalt de natuur in huis! Ook kan je opteren om prachtige vissen te houden, maar dat is helemaal geen must.

Een tuin vol eetbaar lekkers

Waarom een tuin hebben die niet eetbaar is? Wat is er nu heerlijker dan ’s ochtends op te staan, een dauwtrip maken en enkele bessen en fruit plukken voor ontbijt. Die ervaring voor jezelf en zeker voor je kinderen is van onschatbare waarde.

​

Alles (of een deel) eetbaar
Het is een lekker voedingssurplus en sowieso weet je dat het het meest verse en gezondste product is dat je kan eten. Wist je dat het mogelijk is om alles, maar dan echt ook alles van je tuin eetbaar te maken? Van bladeren tot bomen tot grassen tot bessen tot fruit, de mogelijkheden zijn eindeloos. Om een idee te hebben over welke immense hoeveelheid planten eetbaar zijn, bezoek dan zeker www.PFAF.org, Plants For The Future.

 

Eénjarigen vs vaste planten
Je kan kiezen om een eetbare tuin te hebben waar er helemaal geen onderhoud aan is of één waarbij je zelf wat meer de handen uit de mouwen moet steken. Voor tuin-aficionados  geeft het niet om uren te spenderen met je handen in de aarde. Maar, indien je vooraf weet dat je enkel wil genieten van je tuin, is het zeer belangrijk om het ontwerp daaraan aan te passen

Denk je aan groenten zoals tomaten, pompoenen, prei, wortelen,… dan spreken we over éénjarigen of annuals. Deze planten leven maar één jaar en moeten elk jaar opnieuw aangeplant worden. Wanneer je je dus vooral op relaxen wil focussen kies je het beste voor vaste planten of perennials, bijvoorbeeld: asperge, aardbeien, fruitbomen, bessen,…

​

Zelf-vernieuwend

Indien je een beetje avontuurlijk bent aangelegd kan je kiezen voor een wild voedselstukje waar er éénmalig éénjarigen worden gezaaid of geplant.

De enige voorwaarde is dat je niet alles mag oogsten. Zo blijven er zaden of knollen achter en ontstaat er een natuurlijke selectie. Het is zo mogelijk dat er ieder jaar groentjes spontaan terug opschieten, meer en meer aangepast aan je tuin.

Louis De Jaeger - Commensalist - tuinarchitect - landschapsarchitect - tuin - ecologisch -
bottom of page