Louis De Jaeger
1 mrt. 2024
De definitie van een voedselbos is:• een door een mens ontworpen
• ecosysteem
• opgebouwd uit verschillende lagen
• dat voornamelijk bestaat uit een polycultuur van
• meerjarige en houtachtige gewassen
• waar voedselproductie een belangrijke rol speelt.
Verschillende lagen in een voedselbos
Denk even terug aan de vorige wandeling die je deed in het bos. Je ziet allerlei bomen en planten die samen een ecosysteem vormen. Alle planten die er groeien, kunnen we in categorieën indelen aan de hand van de plek die ze innemen in het bos. Je kijkt omhoog en ziet zeer grote bomen staan die wel meer dan 15 meter hoog zijn. Daaronder zie je kleinere bomen die misschien maar 8 meter hoog reiken. Onder deze bomen zie je er verschillende struiken, hieronder zie je dan weer kruidachtige planten die de bodem bedekken.Â
Een bestaand bos als inspiratiebron voor je voedselbos
Als je nog even verder terugdenkt aan die wandeling, dan zou je je ook moeten herinneren dat het vol klimop staat. Zowel op de grond en tot hoog in de bomen. Kijk je tijdens je boswandeling aandachtig naar de grond, dan is de kans groot dat je ook paddenstoelen ziet. Dit is de natuurlijke opbouw van een bos, bestaande uit een aantal lagen of étages.Â
Een voedselbos bootst een natuurlijk bos na
Bij het ontwerpen van een voedselbos boots je een gewoon bos na, met de uitzondering dat je zoveel mogelijk eetbare planten gebruikt én dat je meer open plekken creëert. Deze open plekken zijn in ons klimaat nodig om genoeg zon binnen te krijgen in je voedselbos.
Een voedselbos bestaat uit dertien lagen:
De hoogstam laag
De halfstam laag
De grote struik laag
De laagstam laag
De kleinfruit laag (framboos, honingbes ...)
De vaste planten (asperge, rabarber ...)
De eenjarige planten (tomaten, wortels, granen ...)
De bodembedekkers (klaver, oxalis, helleborus ...)
De ondergrondse laag (knollen, bollen)
De paddenstoelen (shiitake, oesterzwam ...)
De klimlaag (druiven, passiebloem ...)
De dieren (gevogelte, schapen, koeien ...)
De waterlaag (oeverplanten, waterplanten, vis ...)
Om complexiteit gestructureerd weer te geven hebben we zo’n duidelijke onderverdeling gemaakt. In realiteit lopen deze verschillende lagen in elkaar over en doorweven ze elkaar zelfs soms.
Wil je meer leren over voedselbosontwerp? Lees dan ‘Ontwerp je eigen voedselbos’ door Commensalist oprichter Louis De Jaeger of boek een vrijblijvend telefoontje met een van onze Commensalisten.