top of page

Sun trap, heat trap, warmteval of warmtecirkel

Louis De Jaeger

5 jun. 2024


Sun trap, heat trap, warmteval of warmtecirkel

Een ‘sun trap’ is een manier van ontwerpen die ervoor zorgt dat de warmte en het zonlicht worden vastgehouden. Zo creëren we een microklimaat dat gunstig is voor gewassen die een grotere warmte en/of lichtbehoefte hebben.


De grootste bomen zetten we in het noorden. Let op! Ontwerp je een domein in het zuidelijk halfrond dan dien je deze methode omgekeerd toe te passen, want daar staat de zon het hoogst in het noorden in plaats van in het zuiden. Ten zuiden van de hoogste bomen planten we telkens een iets kleinere boom of struik zodat we een trapvorm creëren. Binnenin de parabool kun je bijvoorbeeld eenjarigen, druiven of vijgen zetten. Op het meest zuidelijke deel zou je ook kunnen opteren om een poel of vijver te graven. Zo zullen de planten extra zonlicht krijgen door de weerkaatsing in het water. 


De paraboolvorm van deze warmteval is ideaal om zonlicht en warmte vast te houden. Hiermee rek je je seizoen uit en kun je experimenteren met meer zuiderse planten die eerder bedoeld zijn voor de USDA-zone 9.


Let op: door de extra warmte kunnen planten eerder in bloei komen waardoor er problemen kunnen ontstaan bij late vorst.


Wil je meer leren over voedselbosontwerp? Lees dan ‘Ontwerp je eigen voedselbos’ door Commensalist oprichter Louis De Jaeger of boek een vrijblijvend telefoontje met een van onze Commensalisten.



bottom of page