top of page

De Gebouwen in je voedselbos

Louis De Jaeger

30 apr. 2024

Hoe gebouwen integreren in je voedselbos?


De ontwerpfase begint altijd bij de gebouwen, omdat die vaak al aanwezig zijn, maar ook omdat er wettelijke bepalingen zijn rond waar nieuwe gebouwen wel of niet mogen komen. Bespreek eerst je plannen met een (lokale) architect vooraleer je naar een ambtenaar trekt, zo loop je minder risico dat ze je project afkeuren. 

Privacy in je voedselbos

Bij een ontwerp gaan we altijd zo veel mogelijk de gebouwen bij elkaar zetten. Zo voorkom je wanorde, eenheid en structuur zijn hier belangrijk! Krijgt je voedselbos een publiek en/of sociaal karakter zoals vakantieverhuur, werken met vrijwilligers via Workaway of WOOFING of een vrij te betreden pluktuin, dan is het belangrijk om na te denken over privacy. Hoe sociaal we als mens ook zijn, toch hebben we ook de mogelijkheid nodig om ons te kunnen terugtrekken op een veilige plek waar niemand ons stoort. Bij dergelijke projecten met een publiek karakter is het wenselijk om het publiek gedeelte vriendelijke gescheiden te houden van het privégedeelte. Als je gebouwen dus wilt spreiden over je terrein voor deze of een andere reden, probeer dan zo veel mogelijk in clusters of eenheden te werken.


Je grenzen bewaken in je voedselbos

De meeste voedselbossers die wij kennen zijn idealisten, wat we overigens zalig vinden, want ook wij zijn idealisten! Maar wat gebeurt er wanneer de persoon die verantwoordelijk is voor het gehele project in een burn-out terecht komt? Hoe zorg je ervoor dat je idealisme niet vergaat? Door je grenzen te bewaken. We kennen verschillende mensen die ervoor kozen om zich volledig open te stellen voor een community waar weinig tot geen scheiding tussen publieke en privé ruimte aanwezig is.  Sommigen van hen hebben zich door zware teleurstellingen teruggetrokken en bewaken nu meer dan ooit hun privacy.


Een rustplek in je voedselbos

De meeste mensen hebben behoefte aan een plek waar ze volledig ongestoord tot rust kunnen komen. Een plek waar je bij wijze van spreken naakt rondloopt en hard kan schreeuwen zonder dat iemand het ook maar kan zien of horen. Als je vanuit idealisme wilt ‘samenleven’ in groep, is een eigen plek juist des te belangrijker. Even alleen kunnen tot rust komen, zorgt ervoor dat je terug energie krijgt om in groep te leven. Ontwerp dus altijd met oog voor voldoende privacy voor jezelf. 


Vernaculaire architectuur of volksarchitectuur 


Met voedselbossen boeren we ferm ecologisch. Laat ons dan ook de lijn trachten door te trekken naar de gebouwen. Een belangrijke vraag die je je steeds moet stellen is: hoe lang moet dit gebouw meegaan? Een permanente woonplaats gaat liefst meer dan enkele decennia mee, spreek hiervoor dan ook zeker een architect aan. Vandaag de dag zijn er al heel wat architecten die gespecialiseerd zijn in ecologisch bouwen en verbouwen.


Een yurt of glamping tent in je voedselbos

Een yurt en een glamping tent zijn fantastische uitvindingen, maar vraag je af hoe je ze wil inzetten. Woon je tijdelijk in een yurt tijdens verbouwingen of verhuur je enkele glamping tenten en tipi’s op je domein als extra inkomsten? Een yurt gaat zo’n vijftien jaar mee als je er goed zorg voor draagt. Het opzetten en afbreken is wel een hele klus en de kostprijs is ook niet min. Glamping tenten zijn heel eenvoudig op te zetten en af te breken, zijn vele malen goedkoper, maar isoleren wel veel minder waardoor ze eigenlijk enkele geschikt zijn voor de warmste maanden. Ook gaan ze minder lang mee. Een houten vloer voor beiden is wel handig. Droom je graag eens weg over ‘back to basic’ leven in een glamping tent? Surf dan naar: www.foresttoplate.com. (Gebruik commensalist als kortingcode om 5% korting te krijgen).


Natuurlijk bouwen

Wil je zelf aan de slag? Goed plan! Ga zeker en vast op zoek naar voorbeelden van vernaculaire architectuur. Dit zijn bouwwerken die niet door architecten zijn gebouwd. Kijk naar hoe culturen vroeger aan de slag gingen met lokale bouwmaterialen. Vandaag is ‘Natural Building’ een hot item. Bouwen met stro, leem en hout zijn terug in dus je vindt hierover veel boeken, websites en facebook-groepen waar je kennis en inspiratie kan opdoen. Nog niet genoeg? Ga op zoek naar workshops waar je letterlijk kan meehelpen aan het bouwen van een ecologisch huis of gebouw. Zo doe je verschrikkelijk veel ervaring op en zul je veel weerbaarder beginnen aan je eigen project.

bottom of page