top of page

De vijf permacultuur zones

Louis De Jaeger

30 apr. 2024

Tijdens het ontwerpen van jouw voedselbos is het heel nuttig om de permacultuur principes toe te passen. Eén van deze principes behandelt de zonering. Zone 0 is het hart van je domein. Dit is bij de meeste mensen het woonhuis of de plek waar je verzamelt als je niet op het terrein woont. Dit kan bijvoorbeeld de kampvuurplek zijn of de schuur waar het werkmateriaal staat, waar je kunt vergaderen en een warme thee kunt drinken.


Het hart van je domein kun je met een grove cirkel aanduiden op je plan. Voorlopig is het af te raden om al met details bezig te zijn. We zitten op dit moment nog in de fase van de ruwe planning, later kunnen we dan per zone inzoomen om in detail te gaan ontwerpen.

Permacultuur zone 1Zone 1 bevindt zich rond het woonhuis. Hier kom je dagelijks verschillende malen, waardoor je altijd goed in de gaten hebt wat er gaande is. Dit is de plek voor je moestuin en kruidenspiraal. Je kippen die je iedere dag te eten geeft en de planten die je opkweekt in potten en dus water nodig hebben. Ook je stekgoed, zaaigoed en entgoed hou je best in deze zone, zodat je deze zonder veel heen en weer lopen iedere dag kunt controleren.


Permacultuur zone 2, 3 en 4

Zone 2, 3 en 4 gaan van een meer intensievere zone naar extensieve zone. Zo kun je in zone 2 laag- en halfstam fruitbomen en bessenstruiken zetten, alsook je méérjarige groenten zoals rabarber, asperge en artisjok. Zone 3 bezoek je maar af en toe. Hier passen de hoogstam fruitbomen, de notenbomen, een weide enz.... In zone 4 is er maar heel weinig onderhoud. Hier kom je dus zelden. Deze zone leent zich bv. voor wildplukken, houtproductie en hakhoutbeheer.

Zone 5: de wildernis zoneZone 5 is een stukje dat je volledig terug aan de natuur geeft. Laat dit stuk verwilderen en observeer hoe het verandert. Zo zul je zien hoe de natuurlijke successie op jouw terrein werkt. Genieten, observeren & mediteren is het enige ‘werk’ dat je hier dient te verrichten.

bottom of page